Търсене в този блог

петък, 23 май 2014 г.

Пречиствателните станции и остарялата канализация са сериозен проблем в България


Пречиствателните станции и остарялата канализация са сериозен проблем в България


Едва ли е трябва да сте обиколили напредналите страни, към които ужким се стремим, за да си дадете сметка, колко поизостанала е страната ни в някои отношения. Едно от тях е качеството на ВиК услугите у нас - особено по отношение на канализацията, опазването и пречистването на водите, които домакинствата и предприятията използват.
Много от проблемите са нови, но голяма част са болезнено познати. Такива са изостаналото и занемарено строителство в малките населени места, болни места са и курортите, куриозни са и случаите в някои квартали дори в столицата. Тъжно е, че в по отношение инфраструктура България, отново грабва последните места. Трудно е да се повярва как в началото на 21 век, в стараната ни е пълно с толкова много места без централна канализация. В повечето случай общините просто си затварят очите или поради някаква друга причина не хаят за наболелите (някои, от които доста сериозни) проблеми. Практически до решаването на голяма част от проблемите никога не се е стигало.
Едно е сигурно! Нужни са усилия и желания да достигнем до европейските стандарти за качествен живот. И ако сами не си помогнем едва ли някой ще го направи. Едно от рационалните и хармонизирани с членството ни в Европейския съюз решение е да се наблегне върху изграждането на пречиствателни станции, които да преработват отпаданите води. Често хората просто забравят за съществуването на този вид технологии. Определено изграждането на ефективна канализационна система, която да бъде комбинирана с пречиствателни станции би била най-доброто за голяма част от селищата в страната.
Много често оправданието е, че липсват нужните средства, но се забравя, че инвестирането в добра пречиствателна станция е повече от добро решение, крайно време е и държавата да вземе отношение по въпроса и да помага за развитието ни в тази посока.
За в близко бъдеще се твърди, че ще има програми за изграждане на пречиствателни станции за отпадни води, в комбинация с канализационни етапи. Но реално се прави твърде малко. Разумно е хората да се обединят и да започнат сами да разрешават проблемите с водата. Факт е, че мръсната вода, която се излива просто така е генератор на болести, зарази и лоши миризми. Инвестирането в подходящи пречиствателни станции може на пръв поглед да изглежда скъпо, но реално това ще разреше много проблеми за в бъдеще време, в това число здравословни, екологични, а пестенето на вода със сигурност ще се отрази положително на и без това изтънелите портфейли.


В началото на летния сезон сме. Очакваме поредния наплив от дълго очаквани туристи, от които се надяваме да съберем така нужните ни пари. Грижим се за сергии, магазини, хотели, забавления, но не и за най-важното - правилното отношение към отпадъчната вода. Едва ли са нужни големи познания в която и да е област, за да се досетим, че през лятото в морските курорти консумацията на вода се увеличава драстично. Къпане, кухни, туристи, заведения… са само малка част от консуматорите на вода. Общо известен е фактът, че в голяма част от ужким лъскавите курортни комплекси у нас са без канализация или съвременни пречиствателни станции, които да ни помагат за опазването на най-голямото богатство на малката ни страна - Водите. Разрастването на хотелските комплекси е факт, но незнайно защо всички си затварят очите пред задължителните действия, които са необходими по изграждането на задължителната инфраструктура свързана с водоснабдяването, пречистването на замърсената вода, израждането на качествена канализация и задължителната за много от съвременните страни пречиствателни станции към тях, пътища…. проблемите сякаш са повече от реалните решения.
Редно е да се помисли какви пречиствателни съоръжения за удачни за всеки един курорт - да се предвиди кое решение ще е най-добре на неравномерното потреблние на вода, но такова, че да може да поеме и най-големите, почти непредвидени пикове. Инсталирането и правилното използване на съвременни пречиствателни станции ще предотврати евентуални проблеми като режим на вода или недостатъчна вода за поливане.
В желанието ни да привличаме повече, и повече туристи е нужно да сме наясно, че по Черноморието са нужни нови водоизточници. Там и сега има проблем с водоснабдяването. Наличните водизточници и сега не могат да поемат обема водопотребление особено по време на летния сезон. В някои от морските градове проблема е целогодишен, а когато населението с прилива на туристи се увеличи десетки пъти проблемът може да има и катастрофални размери. Ако добавим и икономичекста криза и опасността покрай проблемите в Украйна да имаме намален трафик от руски туристи…. определено картинката не изглежда розова.
Изключително важно е да се предприемам действия за подобряването на условията в морските курорти. Например все известно е, че едни от най-представителните ни морски курорти к.к. Златни пясъци и к.к. Слънчев бряг спешно се нуждаят от изграждане на нови, технологично адекватни пречиствателни станции. Всички са наясно, че съществуващите вече пречиствателни станции са крайно недостатъчни да поемат завишената консумация на вода през летния сезон. Сегашните леко остарели пречиствателни системи имат капацитет до 17 хил. души, което е с пъти по-малко от нарсатналият брой на потребители, които до скоро беше над 60 хиляди. Абсолютно аналогично е положението и в другите морски курорти като Равна, Несебър, Свети Влас. Понякога сякаш се премълчава фактът, че през летния сезон населението на Несебър става много по-голямо от това на Бургас. Реално водния проблем в Бургас е целогодишен, а през лятото се засилва остро. Наистина се вижда нуждата от изграждане на нова пречиствателна станция.
В наш интерес е да се подобри отношението ни към отпадъчните води, особено ако претендираме, че искаме да развиваме черноморските си курорти. Определено е важно да се изградят допълнителни, модерни и съобразени с европейските изисквания пречиствателни станции, които адекватно да поемат нуждата от пречистване, икономисване и пестене на вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар