Търсене в този блог

понеделник, 26 май 2014 г.

Какво е това битова оптпадна вода?

Нивото на замърсяване е от изключително значение за правилното монтиране на пречиствателна станция




  


Под понятието битови отпадни води се има предвид, замърсените водите, следствие на дейностите в жилищните, обществените и от части някои индустриални предприятия. Най-често това са отпадни води от кухни, тоалетни, бани, санитарни възли, от заведения за хранене и много други. Общото е, че най-често тези води са замърсени с органични вещества (с растителен или животински произход), киселини, соли, различни химични елементи. Особеност е, че количеството и качеството на замърсителите не са постоянни за цялото денонощие. Най-често степента на замърсяване на водите се изразява в степента на концентрация на замърсяващите ги вещества. За да бъдат резултатите най-обективни се извършват различни физични, биологични, химични и бактериални изследвания. Чрез тези методи се измерва отношението между масата и обема на веществата. Има голям брой различни показатели, според които се определя степента на замърсяване на отпаданите битови води. Нивото на замърсяване е от изключително значение за правилното монтиране на пречиствателна станция. Най-популярни са измерванията на:

Нивото на Общ сух остатък. Този показател се измерва в g/m3 или mg/dm3 т.е. това е нивото на масата към сухия остатък. Данните от това изследване дават информация за нивото на замърсеността. В този сух остатък, разговорно познат като утайка се съдържат минерални вещества, количеството на съдържащите се минерални вещества в общия сух остатък е т.нар. накален остатък. За да се получи въпросния накален остатък се нагрява в специални пещи при температура +600 °С. След тази преработка се прави анализ на неразтворените вещества, които се намират в отпаданите води. Най-често тези неразтворени вещества са с диаметър около и по-големи от 10-4 mm. Обичайно неразтворените вещества са в грубо и фино диспергирано състояние т.е. те са във вид на емулсии, пяна суспензии и т.н., в зависимост от плътността си тези частици се утаяват или изплуват на повърхността.

Други показатели са биохимичната и химичната потребност от кислород.  Биохимичната потребност от кислород е нивото на кислород, което е необходимо за протичане на нормално биохимично окисление на разтворените органични вещества за определен период от време. Биохимичната потребност не дава абсолютна точна оценка на качеството на водата и нивото на органични вещества в нея е нужно да се определи и химичната й кислородна потребност. Биохимичното изследване не може да определи органичното вещество, което е нужно за размножаването на бактериите, които разграждат замърсителите. В този смисъл химическото изследване определя нивото на кислорода в чиста или свързана форма. Това ниво на кислорода е необходимо за нормалното протичане на процеса на пълно окисляване на всички органични вещества, които се съдържат във водата.

Тези два показателя са международно признати при оценката на нивото на замърсеност на водата. Използват се в анализа на битовите отпадни води. На база тези показатели се подбират най-целесъобразните за конкретния случай системи за пречистване на водата. Добрият анализ е предпоставка за вземане на най-доброто решение за инсталиране на най-ефективната приспивателна станция. Все пак целта на всички пречиствателни станции имат за цел да помагат за намаляване на изхвърлянето на замърсените отпадни води в природата, ето защо тяхната ефективност е от значение.

Целта е да се постигне най-високо ниво на пречистване - санитарно-хигиенни и екологично. Чрез тези методи може да се направи оценка, каква пречиствателна станция е нужна, за да се увеличат възможностите за по-добро пречистване на водата. Така, че пречистената вода да може да се използва отново.

Няма коментари:

Публикуване на коментар