Търсене в този блог

събота, 31 май 2014 г.

Качествено пречистване на водата. Възможно ли е?


С какво качество е водата, която консумирате? Добре ли е пречистена?

Едва ли е нужно дълго убеждение в нуждата от монтиране на подходящи пречиствателни станции в много от българските селища, в много от които често липсва дори елементарна канализационна система. На много места изобщо не са чували какво е това пречиствателна станция, но много често се появява друг проблем - според санитарно-епидомиологичните служби в България в над 20% от вече инсталираните пречиствателни станции не отговарят на необходимите стандарти. В този контекст редом с нуждата за построяване на по-голям брой пречиствателни станции е нужно в голяма част старите да бъдат спешно реконструирани и напълно обновени. 

Трагично е, че в много части на страната питейна и изобщо качеството на всички категории вода е под всякаква критика. Водата, както се знае е най-добрият метод за пренасяне на инфекции и зарази. Реалната заплаха от инфекциозни инфекции и вирусни епидемии е съсвем реална. Да не споменаваме, че лошата вода има изключително негативно въздействие за здравето изобщо. 

Хубавото е, че все повече хора се убеждават в неизбежността от употребата на пречиствателни станции и нужните съоръжения за пречистване на отпадъчните води. 

Всъщност доста често се оказва, че по-трудната задача е да се избере най-подходящата, ефективна и технологично икономична пречиствателна станция. Не всички пречиствателни станции са еднакви и са способни да поемат капацитета и качеството на отпадъчните води от по-големи обекти каквито са вилните селища, жилищни комплекси, почивни станции, цехове, предприятия, фабрики, училища, болници и други. Поради една или друга причина голяма част от тези обекти не могат да бъдат включени към класическа канализационна система. За малки се считат пречиствателни станции, чиято производителност може да достигне до 1500 м3 за денонощие. Не рядко се оказва, че някои пречиствателни станции се нуждаят от спешна реконструкция и дори цялостно обновяване. Често технологията е твърде остарявал и изключително не ефективна. Често срещани са “технологиите” с хлорирането, което освен, че е вредно за хората не е особено ефективно срещу някои видове болестотворни микроорганизми и вируси.

Често различни “експерти” по въпросите с опазването на водите монтират пречиствателни съоръжения, без обаче да са направили проучване на водата и възможностите за нейното най-ефективно прочистване. Мнозина забравят, че решението и начина на пречистване на водата съвсем не е едноличен проблем. Той засяга много хора, които неволно са свързани с определени водоизточници. 

Преди да се избере подходяща пречиствателна станция е нужно да се направи проучване на естествения източник на вода и да се открият нови пътища
Какви са някои от предимствата при използването на съвременните биологични системи?
- Намалява се съдържанието на хлорните и органични съединения във водата, като се подобрява нивото на замърсеността им;
- Пречистването на вода през биологична пречиствателна станция е много по-икономично от гледна точка на консумацията на енергия и консумативи;
- Вероятността от наличието на микроорганизми и вируси във водата прогресивно намалява;
- Водата преминала през пречистване през пречиствателна станция е с много по-малък рисков фактор за околната среда.

Като друго предимство на биологичните и преди всичко високо-технологичните пречиствателни станции е фактът, че в световен план това е най-подходящия вариант за максимално опазване на водите и тяхното пречистване. Качествените пречиствателни станции и съответните съоръжения към тях биха могли да пречистят отпадъчната вода до ниво подходяща дори за питейна консумация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар